Te gandesti sa cumperi o piatra de ascutit cutite? Probabil iti place sa iti mentii cutitele din bucatarie ascutite, iata cateva diferente dintre metodele de ascutire:
- Ascutire manuala cu ajutorul pietrei de ascutit
- Ascutire manuala prin pila de inox diamantat
- Ascutire automata electrica
In acest articol vom dezvolta subiectul ascutirii cutitelor cu piatra special conceputa pentru a mentine taisul cutitelor chef ascutite. O sa facem cateva recomandari de piatra de ascutit cutite chef de diferite granulatii.
Cred ca sunteti de acord cu noi cand spunem:
Este FOARTE DIFICIL sa ascut manual cutitele Chef! Este intr-adevar dificil?
Da,…
La inceput, o sa fie putin dificil, dar va garantam ca dupa ce o sa invatati, prin experienta, o sa vi se para ceva banal si in 2-3 minute de utilizare o sa va mentineti cutitele extrem de bine ascutite.
Cum sa ascut cutitele cu o piatra de ascutit cutite chef?
Fiti atenti…
In primul rand, aveti nevoie de o piatra de ascutit cutite chef special conceputa pentru a fi folosita in mediu umed.
Apoi, un suport special de lemn sau metalic pe care sa fie fixata si montat deasupra chiuvetei, astfel sa puteti uda piatra in timpul ascutirii cutitului.
Mai intai, anumite tipuri de pietre de ascutire cutite necesita sa stea in apa pentru 15-20 minute, astfel fiind umeda, nu o sa intre particulele metalice de la cutite in piatra.
Tehnici de ascutire cutite pe piatra umeda
Da, sunt multe tehnici…
Important este sa incepeti simplu si sa experimentati pe cutite mai slabe calitativ, apoi, cand prindeti experienta, sa treceti la ascutirea cutitelor chef cu calitate superioara a lamei.
Tineti minte!…
…Sa mentineti piatra de ascutit cutite umeda in tot procesul.
Unghiul la care trebuie tinut cutitul cand ascutiti
Da, stiu…
Nu stiti la ce unghi sa tineti cutitul, asa-i?
Majoritatea lamelor de cutite au taisul intre 12-15 grade, sunt si mici exceptii, cel mai simplu este sa inclinati lama pana cand vedeti ca intreaga suprafata a taisului atinge pe piatra de ascutit. Repet, la inceput o sa aveti dificultati, apoi o sa vedeti ca nu este vorba de inginerie aerospatiala.
Incepeti sa ascutiti cutite de slaba calitate la inceput, pana prindeti experienta in ascutirea la piatra de ascutit cutite chef
Cat timp trebuie ascut cutitul cu piatra de ascutit?
Pentru incepatori…
In jur de 10 minute, ar trebui sa reusiti sa ascutiti cutitul decent, daca este cu lama de slaba calitate, este posibil sa dureze si mai mult, depinde si de cum arata taisul lamei.
Pentru cei cu experienta…
In maxim 4-5 minute ar trebui sa terminati, dar in functie si de cat de tocit este taisul.
Recomandare piatra de ascutit cutite chef umeda
Tineti minte…
O piatra de ascutit cutite chef buna depinde si de materialul lamei cutitului. Un cutit CHEF de calitate buna, ar trebui sa fie foarte usor de ascutit.
Piatra umeda de ascutire cu granulatie 400/1000
Acest tip de piatra de ascutire se foloseste numai cand este udata constant. La inceput tineti piatra intr-un vas cu apa pentru minim 20 de minute sa absoarba cat mai multa apa. Acest tip de piatra este foarte buna, poate cea mai buna in categoria aceasta de preturi.
Da, nu este ieftina, dar dupa ce o testati o sa vedeti ca merita.
Are doua tipuri de granulatii pe ambele fete. Cu granulatia 400 incepeti, este mai poroasa, iar granulatia de 1000 este mai fina, pentru finisarea taisului. Are si un suport cauciucat pentru a nu aluneca.
Trebuie obligatoriu si un suport de fixare separat?
Nu, este bine sa aveti un suport special pe care puteti sa il montati deasupra chiuvetei pentru a avea apa la indemana.
Puteti la fel de bine sa folositi o tava metalica in care sa puneti piatra si apa, si va sta destul de bine fixata datorita bazei cauciucate.
Un comentariu