O usensilă esentială în orice bucătărie, cuțitul este o investiție importantă, asigurați-vă că o să cumpărați cele mai bune cuțite de bucătărie pentru dumneavoastră.
Cu ajutorul ghidului nostru pentru tipurile de cuțite după funcție.
Când vine vorba de sarcinile din bucătărie, nu veți ajunge prea departe fără evident câteva cuțite de bucătărie. Cu prețul cuțitelor premium care ajung la sute de lei, uneori mii de lei, alegerea modelului potrivit pentru dvs. este ceva de luat în considerare.
Iata cateva tipuri de cuțite de bucătărie:
Cuțitul de legume
Acest tip de cuțit este foarte mic, atat lama, cat și coada cuțitului. Este conceput pentru produse alimentare mici. De regula este folosit pentru taieturi de detalii, se mai taie cu el direct din mana.
Iata si recomandarea noastră de cutit special pentru legume/fructe:
Cuțitul flexibil pentru decojire
Acest cutit este fantastic pentru decojirea portocalelor și alte fructe citrice, și pentru felierea subțire a roșiilor, precum și pregătirea de legume generale. Are 2 particularitati ce il separa de alte cutite.
Lama este zimțată și flexibilă sau indoită. Ceea ce înseamnă că acest cuțit nu va fi ascuțit niciodată.
De multe ori, prețul este prohibitiv.
Iată un model ieftin
Cuțitul bucătarului (cuțit chef universal)
Acest cuțit de bucătărie este pentru uz universal, în general va aborda o mulțime de preparate, de la tăierea fină a plantelor; pregătirea majorității alimentelor, precum și tăierea cu precizie a legumelor. Ele vin într-o gamă de dimensiuni (orice de la o lamă de 15 la 36 cm), așa că asigurați-vă că cumpărați unul cu care vă simțiți confortabil folosind-ul – nu tuturor le place un cuțit mare. Mânerul trebuie să se potrivească ușor în mâna și să se simtă bine echilibrat.
Aici recomand un cuțit de buget putin mai mare pentru că va fi folosit la majoritatea task-urilor în bucătărie.
Nu trebuie neaparat să fie foarte scump. Prețul este tardiv, fiecare cheltuie cat îi permite bugetul.
Iată și o recomandare pentru un cuțit chef din clasa medie.
Cuțite de bucătărie pentru taiat paine
Nu cred că este necesar să mai spun pentru ce este folosit acest tip de cuțit.
Are particularitatea că este cu lama foarte lungă și zimțată.
CUȚITUL MĂCELARULUI
Genul de cuțit cand vreți să macelăriți pe cineva. Bineînțeles din regnul animal, sper.
Acest cuțit are lama de regulă foarte lată, este folosit în special la tranșarea cărnii și dezosare.
A nu se confunda cu funcția de satâr de sfărâmare a oaselor.
Iată și recomandarea:
CUȚIT FILETARE PEȘTE
Un cuțit care nu trebuie sa lipsească din nici o bucătărie. Îl puteți deosebi în special după forma lamei, este foarte ingustă și varful lamei foarte subtire și ascuțit.
Special conceput pentru filetarea peștelui.
CUȚIT SANTOKU (bucătaria asiatică)
Un cuțit universal, este popular pentru cei cărora le place bucătăria asiatică, este folosit la toate taskurile.
Are particularitatea lamei, este extrem de lată, unele modele au mici protuberanțe aproape de tăișul lamei, este foarte rigid, nu neapărat foarte greu.
Coama lamei este puțin atipică.
Asadar, am vorbit despre diferite tipuri de cuțite, împărțite pe categorii de uz.
Haideți să vorbim și despre materialele din care sunt confecționate lamele cuțitelor.
De multe ori materialele din care sunt produse se reflectă în prețul cuțitelor.
Principalele categorii de lame de cuțite de bucătărie
- OȚEL INOXIDABIL , de regula sunt cele mai ieftine cuțite, dezavantajul este că se tocesc foarte repede și necesită ascuțirea periodică.
- OȚEL CARBON, este mai tare, casant, nu se poate indoi, are avantajul că poate fi ușor de ascuțit, dezavantajul este că este mai scump.
- LAMĂ DAMASCUS, are un look uimitor, este o combinație de materiale, oțel carbon la mijloc și straturi externe de oțel inoxidabil. Are avantajul că poate fi ascuțit comparabil cu o lamă de ras. Este foarte durabil, usor de intreținut/ascuțit. Odată cu trecerea timpului capătă o patină specială, apreciată de bucătari.
- LAMĂ CERAMICĂ, are avantajul că este extrem de ascuțită, dar din păcate este și singurul avantaj. Părțile negative sunt foarte multe, este casant, nu poate fi folosit decît pe tocătoare de lemn, nu poate fi ascuțit, nu este durabil în timp.
Acestea sunt principalele materiale de confecționare a lamelor de cuțite.
Mânerele sunt de diferite materiale: plastic, lemn, cauciuc sintetic, etc.
Nu am vorbit în acest articol despre cuțitele din gama premium, clasa de top a cutitelor de bucătar.
O să vorbesc intr-un articol pe viitor pentru a nu lungi acest articol.
Dar, iată un cuțit pe care il recomand
Recomandare unul dintre cele mai bune cuțite de bucătărie
Cutit Chef Multy Layer 24cm – Kasumi
Unul dintre cele mai bune cuțite de bucătărie CHEF
Cele mai bune caracteristici:
- Ergonomie excelentă
- Oțel de calitate japoneză
- Cuțit de colecție nelipsit din bucătăriile profesionale
Acest model este printre cele mai apreciate cuțite de bucătărie din lume, taie exact cum vedeți la televizor în emisiunile culinare. Trebuie întreținut și ascuțit cât de des puteți. Recomandăm ascuțirea manuală cu piatra de ascutire.
Prețul este pe măsură, fiind un cuțit renumit în industria culinară. Este genul de investiție pe care o veți face o singură dată în viață.
Descriere
Cutitul bucatarului, marca Kasumi cu lama de Damasc de 32 straturi. Fabricat manual in orasul Seki Japonia forjat in 32 de straturi de fier-similar sabiilor samurai. Miezul taietor este din V-Gold No.10, probabil cel mai bun otel inoxidabil al momentului. Manerul este din lemn stratificat si lacuit. Are in compozitia sa Cobalt pentru un plus de rezistenta la coroziune, Molibden pentru duritate sporita si Vanadiu pentru pastrarea ascutimii taisului timp foarte indelungat.
Colectiile Kusami sunt un must-have pentru bucatarii profesionisti, dar nu numai, datorita usurintei cu care sunt utilizate si a rezultatelor deosebite pe care le ofera. Fie ca este vorba despre dezosare, feliere sau sculptura, cutitele Kasumi sunt alegerea perfecta.
Păreri PRO:
- lamă extrem de bine ascuțită din cutie
- oțel inoxidabil de cea mai bună calitate
- ergonomie foarte bună
- greutate ideală pentru orice tip de bucătar/bucătăreasă
Păreri CONTRA:
- nimic