Electrocasnice mari
În trend

Cuptor electric sau pe gaz? Cel mai bun cuptor in 2024

Cuptor electric sau pe gaz! Ce să aleg?

Cuptor electric sau pe gaz este topicul de azi din 2024. Dacă sunteți la cumpărături pentru un cuptor nou, veți fi în mod inevitabil întâmpinat cu alegerea dintre gaz sau electric. Și veți descoperi că aproape toți au o opinie despre ceea ce este cel mai bine și ce nu. Deci, pentru a vă ajuta să vă hotărâți, am cântărit îndelung topicul, cu o analiza a argumentelor pro și contra.

De ce cuptoarele electrice noi scot un miros puternic de plastic încins? Nu vă panicați, o parte din producători folosesc un material izolant special, acesta expus la temperaturi mari scoate acel odor. Nu afecteaza preparatele si dureaza doar primele utilizari. Recomandam totusi la primele utilizari pornirea cuptoarelor cu un vas metalic cu apa si otet si pus pe functia de autocuratare sau la putere maxima pentru 5-10 minute. Repetati procesul de 2-3 ori pana dispare odorul de plastic incins.

Ce cuptor sa cumpar? Gaz? Electric?

Costurile inițiale și eficiența energetică sunt mai mult decât probabil în partea de sus a listei dvs. în ceea ce privește factorii de decizie, însă cercetările recente sugerează că nu există un câștigător clar în aceste categorii.

Cuptoarele pe gaz,

Sunt mai scumpe ca preț și instalare decât cele electrice, dar sunt încă considerate a fi mai fiabile în timp și mai eficiente. Unul dintre lucrurile de luat în considerare este dacă bucătăria dvs. are deja o conexiune la gaz. Dacă nu, acest lucru poate contribui semnificativ la costul total al unui cuptor cu gaz.

Cuptoarele electrice,

Sunt, în general, mai ieftine ca preț și instalare – care reprezintă peste 80% din piață – dar, din punct de vedere istoric, au costat mai mult pentru a funcționa din cauza prețului energiei electrice. Majoritatea site-urilor de consiliere a consumatorilor continuă să mențină faptul că cuptoarele electrice sunt mai scumpe decât cele pe gaz.

Cu toate acestea, ambele afirmații de mai sus ar trebui luate cu scepticism. O piață a energiei într-o permanentă schimbare , absorbția energiei solare domestice și eficiența îmbunătățită a aparatelor electrice înseamnă că noua generație de cuptoare electrice au un viitor mai clar comparativ cu cele pe gaz.

Dovada este mărturia

Cei mai mulți dintre noi preferă gătitul cu gaz sau electric, și de multe ori acest lucru se bazează pe ceea ce suntem obișnuiți, mai degrabă decât o evaluare echilibrată a meritelor fiecăruia.

Cuptoarele cu gaz nu usucă alimentele la fel de mult ca cele electrice, ceea ce le face ideale pentru fripturi și prăjituri. Un alt avantaj al gazului este controlul aproape instantaneu asupra flacării și a temperaturii. Acestea fiind spuse, cu excepția cazului în care cuptorul cu gaz are un ventilator, ele nu distribuie căldura  în mod egal, ceea ce înseamnă că trebuie să vă rotiți alimentele pentru a se prepara uniform.

Cuptoarele electrice, pe de altă parte, au, de obicei, un ventilator, astfel încât preparatele să se încălzească uniform, plus o varietate de moduri de gătit pentru o mai mare versatilitate. Noile cuptoare de convecție cu abur oferă, de asemenea, umiditatea necesară pentru fripturi și alte feluri de mâncare lentă. Și, contrar opiniei populare, cele mai moderne cuptoare electrice au un timp de preîncălzire la același nivel cu cele pe gaz.

Între timp, alegerea între un cuptor electric sau pe gaz  este probabil să “fiarbă” până la bugetul dvs., nevoile dvs. de gătit și o doză sănătoasă de preferințe personale. Faceți niște cercetări, discutați cu prietenii și familia și gândiți-vă cum și ce gățiți.

Indiferent dacă decideți cu privire la gaz sau electric, utilizarea eficientă a cuptorului este cheia pentru economisirea energiei și pentru economisirea banilor. Mai jos sunt cele 5 sfaturi pentru utilizarea eficientă a cuptorului.

5 sfaturi pentru utilizarea eficientă a cuptorului

cuptor electric sau pe gaz 2018
1. Utilizați ventilatorul de convecție dacă este disponibil, deoarece acest lucru înseamnă că gătiți la o temperatură mai mică.
2. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul gătitului.
3. Asigurați-vă că sigiliile(garniturile) ușii sunt intacte și că funcționează corect. Înlocuiți-le dacă este necesar.
4. Gatiti cateva lucruri in acelasi timp.
5. Gatiti in vrac si inghețați alimentele pentru a le consuma mai tarziu.

Ce sa aleg? Cuptor electric sau pe gaz?

Așadar, eu personal prefer cuptoarele electrice. Indiferent ca alegeti un cuptor electric , diferentele dintre ele nu sunt majore. Mai mult depinde de cum vreți să arate viitorul. De asemeni un factor important este securitatea, le consider pe cele electrice mult mai sigure din aceasta privinta. In ultimii 10 ani am observat ca tendinta in Romania este un spre cele electrice, cuptoarele pe gaz pierd din ce in ce mai mult teren.

Iată și două modele de cuptoare ieftine incorporabile care le recomand.

Cuptor electric incorporabil Beko

cuptor electric sau pe gaz 2019

Cuptor pe gaz incorporabil Arctic

cuptor pe gaz

Daca aveti nevoie de un sfat sau orice detaliu in privinta alegerii dintre un cuptor electric sau pe gaz, nu ezitati sa lasati un comment in sectiunea de mai jos.

xTz

www.xtz.ro urmărește cele mai recente descoperiri în domeniul tehnologiilor de consum și vă arată ce este cel mai nou pentru 2021, ce contează și modul în care tehnologia vă poate îmbogăți viața. Vă oferim informațiile, instrumentele și sfaturile care vă vor ajuta să decideți ce să cumpărați și cum să beneficiați la maximum de cele mai bune tehnologii moderne din viața dumneavoastră. Opiniile și părerile sunt obiective și nu sunt sponsorizate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Am detectat adblock

Inchide adblock te rog