Scule electrice & unelte

Cum alegi cel mai bun ciocan de lipit

4 pasi de urmat ca sa alegeti cel mai bun pistol de lipit

Un ciocan de lipit este o unealtă de mână utilizată la lipirile componentelor electronice. Există multe tipuri de ciocane de lipit disponibile pe piață. Ele sunt într-o varietate mare de dimensiuni și forme. Ciocanul de lipit pe care îl alegeți pentru dvs. depinde de proiectele de lipit pe care intenționați să le faceți, precum și de cât de des intenționați să le folosiți. Acest instrucțiuni va acoperi alegerea unui pistol de lipit care va fi utilizat pentru proiecte în electronică pentru lipirea și dezlipirea de pe plăcile de circuite.

Patru factori principali de luat în considerare la alegerea unui ciocan de lipit sunt:

1) puterea
2) tipul ciocanului de lipit
3) controlul temperaturii
4) mărimea și forma vârfului

Puterea

Este cel mai important factor in alegerea pistolului de lipit.

Cele mai multe ciocane de lipit utilizate in electronica au o putere intre 20 si 60 watts. Cel mai comun pistol este cel de 50 Watts si va dezvolta o putere de incalzire suficienta pentru orice fel de lipituri pe circuitele electronice. De cele mai multe ori pistoalele de lipit cu o putere mai mare (intre 40w si 60w) sunt putin mai bune, dar nu excludeti total si anumite modele de putere mai mica.

Nu inseamna neaparat ca daca are mai multa putere va insemna automat ca va aplica mai multa caldura la imbinarea componentelor de integrat. Ci doar va fi destul de puternic sa asigure lipituri de componente mai mari, aplicand o putere mai mare pe suprafata componentelor mari care necesita o masa termala mai mare.

Pistolul de lipit de putere mai mica, pierde acea masa termala putin mai repede, dar si rapiditatea de a se incalzi este mai mare. Iata si un review a unui device de putere mica portabil, este vorba pistolul de lipit pentru electronica  Mini TS80.

Sunt ideale pentru componente foarte mici, de exemplu reparatii televizoare led, laptopuri etc.

Tipuri pistol de lipit

In general, sunt 4 tipuri de pistoale de lipit:

  • ciocan de lipit de tip letcon
  • statie de lipire
  • sistem de lipire (statii complexe intregi de reparatii electronice)
  • pistol de lipit

Ciocan de lipit de tip letcon

ciocan de tip letcon 2019

Ciocanele de lipit de tip letcon sunt foarte simple (de multe ori pot fi ieftine) si sunt folosite la proiecte simple de tip do it yourself. Preturile variaza intre 20 si 50 de lei.  Nu sunt recomandate pentru proiectele de electronica fina, pentru ca nu ofera controlulul temperaturilor varfului. Asadar, daca prea multa caldura va fi aplicata componentelor electronice acestea pot fi stricate sau pot strica padurile de conexiune de pe integrate.

Nerecomandate pentru taskurile de lipire de suprafata pe integrate.

Statii de lipit

statii de lipit

Statiile de lipit au in componenta o statie si un ciocan de lipit de tip letcon. Statia ofera puterea si controlul setarilor pentru ciocanul de lipit letcon, pentru alegerea temperaturii dezvoltate de varful ciocanului de lipit. Unele statii vin cu controlul temperaturii de tip electronice, asta inseamna ca aveti control mai bun si precis pentru varful ciocanului. Statiile mentin automat temperaturile varfului ciocanelor la temperatura optima de lucru.

Preturile lor variaza intre 100 de lei si 2000 de lei, dar gama de top pentru profesionisti pot ajunge la cateva mii de euro. Acestea pot fi folosite la ambele tipuri de lipituri de componente electronice, cele fine pentru componente electronice de suprafata, dar si de lipituri de tip pini care se fac pe partea opusa a integratelor.

Weller este cel mai popular brand din Romania si nu numai. Modelul WT 1012 este printre cele mai des folosite de electronisti.

Sisteme de reparatii complexe electronice

statii complexe de electronica

Aceste sisteme sunt mult mai complexe si sunt utilizate in laboratoarele care au un volum mai mare de lucrari electronice. De multe ori acestea au multiple ciocane de lipit, pistol cu aer cald, pistol de dezlipit, pensete termice, microscop de electronica etc. Preturile variaza de la 1000 de lei pana la 20.000 de lei.

Pistol de lipit

soldering gun

 

Acesta contine un transformator ce face conversia de la curentul de 220v la curent continuu la voltaj mic.

Partea pozitiva este ca sunt foarte ieftine si pot fi pornite/oprite foarte usor, se incalzesc destul de repede, dar se si serviseaza usor. Cu toate acestea, nu le putem recomanda pentru lipituri fine in electronica, dar pentru lipituri de tip pini isi face treaba. Acestea au preturile foarte convenabile intre 40 de lei si 100 de lei.

Recomandare ciocan de lipit letcon

Ciocan lipit de tip letcon

recomandare ciocan de lipit

Nerecomandat pentru lipituri de precizie

Recomandare statie de lipit

Statie de lipit Weller

recomandare statie de lipit

O statie cu temperatura reglabila, pentru electronica fina, este printre cele mai utilizate statii in laboratoarele de electronica profesionale din lume.

Recomandare pistol de lipit

Pistol de lipire Honest

pistol de lipit

 

 

 

 

 

xTz

www.xtz.ro urmărește cele mai recente descoperiri în domeniul tehnologiilor de consum și vă arată ce este cel mai nou pentru 2021, ce contează și modul în care tehnologia vă poate îmbogăți viața. Vă oferim informațiile, instrumentele și sfaturile care vă vor ajuta să decideți ce să cumpărați și cum să beneficiați la maximum de cele mai bune tehnologii moderne din viața dumneavoastră. Opiniile și părerile sunt obiective și nu sunt sponsorizate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button

Am detectat adblock

Inchide adblock te rog