Ustensile bucătărie

Cele mai bune cutite chef in 2024

Recomandare cel mai bun cutit chef

Majoritatea producătorilor afirmă că au cutite chef, dar care sunt cele mai bune cutite chef din 2024? Cutitul chef mai este denumit si ”cutitul bucătarului”.

Cuțitul chef este genul de cuțit pe care îl folosiți la orice task din bucatarie, un concept care devine din ce in ce mai popular in randul bucatarilor amatori si profesionisti. Este ideal pentru orice tip de taieturi, fie carne, legume, maruntire etc. Dar cel mai bun cutit nu poate sa fie definit de o singura caracteristica.

Este vorba de cum va simtiti comfortabil cand il tineti in mana: ar trebui sa se simta ca si cum ar fi o extensie a mainii. Haideti sa vedem care sunt cele mai populare si bune cutite chef din 2024.

Topul actualizat al celor mai bune cutite chef disponibile la vanzare in 2024

Cum alegem cele mai bune cutite chef

Cele mai bune cutite Chef de 20 de cm

Pe timpuri nu prea erau respectate dimensiunile standardizate ale celor mai bune cutite chef, care intre timp s-au indreptat spre preferintele personale, lungimea si materialul lamelor de cutite de bucatarie diferea de la cutit la cutit. Aproape toti bucatarii profesionisti prefera lamele de otel inoxidabil de 20 cm pentru cutitul chef.

Ganditi-va ca un cutit scump si de calitate o sa va tina o viata intreaga. Cutitele chef de 20 cm permite taierea de precizie dar si a legumelor radacinoase tari sau a bucatilor de carne.

Lamele de otel inoxidabil

In acest articol din 2024 am pus accent doar pe acest tip de cutite chef. Nu excludem total restul cutitelor din alte materiale cum este ceramica care isi pastreaza taisul pe perioade mai lungi, dar sunt casante si nu se pot ascuti. Daca din greseala taiati carne si contine oase aceste cutite se vor ciobi.

Cele mai bune vandute cutite chef dupa branduri

Iata si un top pentru cele mai bune cutite chef in functie de brand:

  • Global
  • MAC
  • Messermeister
  • Miyabi
  • Shun
  • Victorinox
  • Wusthof
  • Zwilling

Fiecare brand ofera modele de cutite multiple (Miyabi de exemplu are cel putin 10 tipuri diferite de cutite chef)

Top 3 cele mai bune cutite chef recomandate


1. Cutit de tip Chef de la Wusthof cu lama de 16cm

O recomandare din categoria cele mai bune si ieftine cutite chef

cutit chef clasic lama de 16 cm

Cele mai bune caracteristici:
  • Cuțit forjat
  • Duritatea mai mare
  • Este bine ascuțit
  • Niturile de inox
  • Lama dreaptă cu tăiș drept

 

 

Acest tip de cuțite sunt considerate cuțite chef clasice, forma lamei este putin mai subțire față de restul modelelor, este utilizat la orice task în bucătărie.

Precizia tăierii poate fi incomodă la acest model, mai ales dacă nu ați mai folosit un astfel de cuțit.

Dar, vă asigurăm ca după ce îl folosiți de câteva ori, vă va fi greu să vă mai despărțiți de el.

Lama nu este de 20 cm, ci de 16 cm. Deși are o ergonomie excelentă, îmbinarea dintre mâner și lama cuțitului este destul de lina încât să nu vă incomodeze

Singurul lucru negativ pe care îl putem găsi la acest model este că după tăieturi, se vor lipi feliile de legume de lama lui.

Descriere

Cutitul bucatarului, 16 cm, de la Wusthof, gama Classic – Made in Solingen, Germany.

Cutitul bucatarului – Este un cutit universal, multifunctional, de baza in bucatarie. Este cutitul folosit cel mai des. Lama sa lunga, lata si curbata va permite o utilizare profesionala. Poate fi folosit la tocare, taiere, strivire, aplatizare si pentru mutatul ingredientelor de pe tocator. Lama mai lunga va permite taierea unor contitati mai mari in acelasi timp (de exemplu se pot toca 3-5 morcovi deodata) acest lucru este foarte important pentru cresterea productivitatii bucatariilor localurilor.

  • Otelul Wusthof

Wusthof foloseste practic un singur tip de otel: X 50 Cr Mo V 15, perfect pentru cutitele forjate (gamele si ), insa pentru cutitele neforjate (gamele si ) otelul folosit are doar un singur procent de Crom mai putin.
Este un aliaj special perfect pentru cutite, concluzie la care s-a ajuns in urma vastei experiente a companiei. Codificarea de mai sus a otelului are urmatoarea semnificatie: X – otel inoxidabil; 50 – 0.5% Carbon important pentru duritate; Cr – Crom pentru rezistenta la oxidare; Mo – Molibden mareste duritate si rezistenta la coroziune; V – Vanadiu, pentru duritate si rezistenta taisului; 15 – Proportia de crom din aliaj, respectiv 15%.

Cutit forjat – Acesta se remarca printr-un cap de maner la imbinarea acestuia cu lama, din acelasi metal deoarece la inceput se formeaza prin taiere dintr-o platbanda din otel X50CrMoV15 un blank dreptunghiular care apoi este puternic incalzit in zona de mijloc, deformat plastic pt a crea un surplus de grosime in zona capului de maner si apoi este forjat prin presare la cald pentru a densifica structura cristalina si a forma zona ingrosata. Dupa aceea folosing o tehnologie robotizata de taiere laser se face si decupajul grosier dupa profilul cutitului. Apoi piesa intra intr-un cuptor la 1050 grade Cesius (temperatura aflata putin peste temperature critica a aliajului) pentru 15 minute cu scopul rearanjarii structurii cristaline a metalului urmata de calirea acestuia printr-o racire controlata timp de 2 minute pana la 60 de grade Celsius. Pasul urmator este revenirea structurii metalice prin coacere la 200 grade Celsius timp de 45 de minute. In acest moment avem practic cutitul nefinisat cu duritatea optima de 58 HRC (Rockwell). Urmatorii pasi sunt finisarile succesive, aplicarea manerelor nituite cu nituri de inox si finalizarea taisului.

Plusurile cutitelor forjate (gamele si ) fata de cele ne-forjate (gamele si ) sunt urmatoarele:

Duritatea mai mare (58 HRC vs. 56 HRC) – isi pastreaza taisul pentru mai mult timp (dar au tendinta sa fie mai casante)
Sunt ascutite la 14 grade pe fiecare parte de roboti si taisul rezultat este perfect liniar cu margini fatetate drept – efort mai mic la taiere
Au greutatea mai mare – efort mai mic la taiere
Capul de maner (“bolster”) format la forjare creaza un balans excelent al cutitului – fapt preferat de profesionisti deoarece usureaza la maxim miscarile optime de taiere
Niturile de inox nu se corodeaza precum cele de aluminiu – nu se formeaza in timp spatiu pentru acumularea bacteriilor.
Scala de rezistenta Rockwell (HRC) – metoda de masurare Rockwell a rezistentei confera o metoda foarte convenabila de comparare a materialelor. Practic un dispozitiv special masoara adancimea la care materialul este penetrat de un con de diamant la aplicarea unei anumite presiuni. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat materialul este mai dur (isi pastreaza cu usurinta taisul, insa este si mai dificil de ascutit si devine mai casant).

  • PEtec – Precision Edge Technology

Este un sistem complet automatizat si robotizat de ascutire a cutitelor in care lamei neascutite i se scaneaza marginea urmand ca robotul sa se autoprogrameze pentru ascutirea acesteia.
Avantajele acestui sistem este ca fiecare lama este asutita perfect si taisul are aceeasi calitate oriunde pe toata lungimea sa; taisul este format din linii drepte, nu curbe (vezi imagine secundara), ceea ce este un factor calitativ suplimentar, aproape la fel de bun ca la lamele de ras; muchea taisului are f putine micro-iregularitati ceea ce rezulta intr-un efort mult mai mic la taiere decat o lama ascutita manual.

Lama dreapta cu tais drept – Acesta este modelul cel mai des folosit. Cutitele cu astfel de tais creeaza taieturi curate si netede, fara zdrentuiri sau ruperi indiferent daca materialul taiat este moale sau tare.

  • Intretinere si pastrare

– Curatati cutitele imediat dupa utilizare
– Folositi apa calda, o carpa/burete moale si un un detergent de vase neagresiv
– Uscati-le cu grija
Din punct de vedere tehnic toate cutitele Wusthof pot fi spalate in masina de spalat vase (cu exceptia cutitelor cu maner de lemn)
De ce cutitele de calitate nu ar trebui spalate in masina de spalat vase?
In masina de spalat vase tacamurile si implicit si cutitele sunt asezate intr-un cos. In timpul ciclului de spalare lamele se pot atinge una de alta sau de alte obiecte metalice si astfel se pot deprecia. Cu taisul lor ascutit cutitele pot perfora stratul de plastic cu care este acoperit metalul din care este facut cosul masinii de spalat vase. Acest lucru poate sa duca la aparitia ruginii. Pe de alta parte, daca masina de spalat vase nu este pornita imediat dup ace cutitele au fost asezate in cos resturile alientare raman in continuare pe ele (condiment, sosuri, sucuri) care pot ataca metalul lamelor. Pot aparea pete sau taisurile pot fi corodate.

  • Istoricul companiei

Compania Wusthof a fost infiintata in 1814 in celebrul oras Solingen din Germania. Peste 350 de angajati lucreaza in 3 fabrici din Solingen sub sigla acestei companii. Toate cutitele sunt fabricate 100% in Solingen. In prezent este una din cele mai moderne fabrici de cutite din lume, ultra-automatizata, peste 100 de roboti industriali sunt folositi in procesele de productie. Compania este in continuare in proprietatea familiei, in prezent a reprezentatilor celei de a 7-a generatii, Harald si Viola Wusthof. Compania este specializata in productia de cutite profesionale bucatarii profesionisti, pentru amatorii cu aspiratii inalte dar si pentru iubitorii lucrurilor de calitate. Produsele sunt distribuite in peste 80 de tari. Logo-ul companiei – Tridentul – a fost prima oara marca inregistrata la Berlin in 1895, in acest moment este marca inregistrata in majoritatea tarilor. Tridentul reprezinta cele 3 caracteristici de lucru care sunt indreptate in aceeasi directive: Pasiune, Meticulozitate, Perfectiune.
Solingen – un mic oras care acopera peste 700 de ani de istorie a productiei germane de tacamuri si a tuturor felurilor de unelte si arme taietoare, se afla la 35km nord de Koln. Reprezinta unul din cele mai reprezentative sectoare industriale din Germania, se bucura de o recunoastere mondiala multumita materiilor prime de cea mai buna calitate si a lucratorilor specializati si calificati organizati de foarte timpuriu in ghilde mestesugaresti (1401). Cutitele si foarfecile produse in Solingen au o calitate exceptionala. Primele produse au fost in fapt sabii pentru cruciadele episcopului din Koln in anul 1250 (anterior documentarii istorice a orasului – 1374)

 

Păreri PRO:
  • lama ușor de ascuțit
  • ergonomie
  • preț decent
Păreri CONTRA:

 

  • nu are indentații pentru prevenirea lipirii alimentelor de lamă.

2. Cutitul Bucatarului ZWILLING

Un cuțit chef ideal cu lama de 20 cm

cel mai bun cutit chef zwilling 2018

 

Cele mai bune caracteristici:

 

  • Seria profesională de la Zwilling
  • Design Ergonomic
  • Suportul curbat dintre lamă și maner
  • Lamă foarte ascuțită

 

Cel mai bun raport calitate-preț o acordam acestui cutit chef.

Lama este foarte bine ascuțită din fabrică, designul ergonomic și faptul că lama se continuă spre mâner asigură faptul că va fi ușor de spălat și nu retine reziduri alimentare la îmbinarea dintre lamă și mâner.

Lama este de calitate superioară și este foarte ușor de ascuțit cu o piatră de ascuțire.

Descriere

Producator: ZWILLING J.A. Henckels (Germania).

Seria PRO de la ZWILLING J.A. Henckels este o serie Bestseller destinata atat profesionistilor din intreaga lume, cat si bucatarilor amatori experimentati, cu un grad ridicat de exigenta.

Aceasta serie de o deosebita clasa reprezinta combinatia perfecta de tehnologie inovativa, design traditional si precizie de exceptie.

  • Fiind fabricata din otel de formula speciala ZWILLING J.A. Henckels cu un continut optim de crom si carbon -secretul unui otel de inalta calitate- lama acestor cutite profesionale este calita criogenic prin procesul FRIODUR (trademark ZWILLING J.A. Henckels ) pentru proprietati exceptionale de taiere, rezistenta la coroziune si flexibilitate.
  • Datorita duritatii mult superioare altor cutite similare, cutitele ZWILLING PRO fac diferenta mai ales prin mentinerea performantelor de taiere pe o perioada foarte mare de timp.
  • In plus, aceste cutite sunt forjate dintr-o singura bucata prin metoda SIGMAFORGE pentru o geometrie perfecta, duritate sporita si precizie impecabila.
  • Designul ergonomic asigura un echilibru optim, ceea ce alaturi de capacitatea de taiere cu maxima precizie, dar fara efort, fac manevrarea cutitului extem de confortabila, neaparand oboseala specifica in conditiile utilizarii indelungate.
  • Suportul curbat dintre lama si maner contribuie si el la sporirea gradului de protectie si confort.
  • Lama extrem de puternica este ascutita si lustruita manual.
  • Intreaga lungime a lamei poate fi utilizata la taiere.

Cutitul bucatarului ZWILLING PRO este cutitul de baza in orice bucatarie, un cutit multifunctional folosit atat de bucatarii profesionisti cat si de cei amatori. Ideal pentru taiere si tocare legume sau plante aromatice, cat si la taierea, decuparea, felierea oricarui tip de carne, inclusiv peste.

Produs în Germania.

 

Păreri PRO:
  • Lama de calitate superioara
  • Se ascute destul de usor pe piatra de ascutire
  • Ergonomie foarte buna pentru aproape orice mana
Păreri CONTRA:
  • manerul este de plastic

3. Cutit Miyabi 20 cm

Cel mai bun cutit chef din acest articol

cele mai bune cutite chef otel japonez

 

Cele mai bune caracteristici:
  • Lamă extrem de bine ascuțită manual
  • Lama cuțitului prelungită în mâner
  • Mâner de calitate superioară
  • Oțel forjat manual japonez
  • Oțel special CMV60

 

Cele mai bune cuțite chef de calitate japoneză în opinia noastră.

Acest model este senzațional, lama este tratată special și compusă din straturi multiple de oțel, este rezistent la coroziune similare cu lamele de cuțite de Damasc

Cuțitul vine ascuțit precum o lamă de ras. Simetrie perfectă dintre mâner și lamă. Precizia este perfectă la acest model de cuțit de bucătărie CHEF.

Având în vedere că este o achiziție pe care o faci probabil o singură dată în viață, acest model merită respect. Trebuie să fie și bine îngrijit și ascuțit cu atenție pe piatra de ascuțire.

Descriere

Gyutoh, cuțitul bucătarului japonez, marca Miyabi, cu lama de 20 cm rezistenta la coroziune si socuri.

Caracteristici:

  • Lama simetrica din otel special CMV60 rezistent la coroziune si socuri (are in compozitia sa Cobalt pentru un plus de rezistenta la coroziune, Molibden pentru duritate sporita si Vanadiu pentru pastrarea ascutimii taisului timp indelungat) imbracata in 32 straturi de inox special cu un design similar lamelor de Damasc.
  • Lama Honbazuke ultra-ascutita pe ambele fete (este ascutita individual de un maestru mestesugar japonez pentru obtinerea ascutirii caracteristice pentru cutitele japoneze);
  • Lama cutitului prelungita in maner in mod traditional “D-handle”, pentru balans perfect si utilizare ergonomica;
  • Maner Micarta solid si usor de curatat din material sintetic multistratificat impregnat in rasini, in combinatie cu inox.

 

Păreri PRO:
  • Lama foarte bine ascuțită
  • Oțel călit multi-strat de calitate japoneza
  • Ergonomic
  • Ideal și pentru cei cu mâini mai mici
  • Rezistent la trecerea anilor
  • Ușor de ascuțit
Păreri CONTRA:
  • Prețul deloc ieftin

Cel Mai Bun Cuțit Chef din 2024

Preț - 9
Ascuțime lamă - 10
Calitate materiale - 10
Ergonomie - 10

9.8

Scor Obținut

Miyabi câștigă titlul din 2024 pentru cel mai bun cutit chef.

User Rating: 2.72 ( 29 votes)

xTz

www.xtz.ro urmărește cele mai recente descoperiri în domeniul tehnologiilor de consum și vă arată ce este cel mai nou pentru 2021, ce contează și modul în care tehnologia vă poate îmbogăți viața. Vă oferim informațiile, instrumentele și sfaturile care vă vor ajuta să decideți ce să cumpărați și cum să beneficiați la maximum de cele mai bune tehnologii moderne din viața dumneavoastră. Opiniile și părerile sunt obiective și nu sunt sponsorizate!

Comentarii

    1. Salut,
      Sunt multe branduri cu sute de ani vechime in spate in industria cutitelor japoneze, insa sunt foarte dificil de procurat in Romania. Ideea este sa fie si accesibil omului de rand si la “indemana”. Pentru entuziasti sunt cunoscute foarte bine, pentru cei care le cumpara special pentru bucatarie, nu se orienteaza catre ele.

      1. Bună ziua . Din titlul articolului nu am dedus că ar fi vorba despre cele ușor de procurat în Ro. În fine …….oricum și chestia cu cel mai bun este oarecum relativă ! în principiu și din experiență pot spune că , criteriul cel mai important este cel al rezistenței tăișului în timp . De asemenea forma , greutatea , balansul și celelalte amănunte au importanță ! Acestea fiind spuse, consider că un cuțit fabricat dintr-un oțel de calitate ( tenace și cu duritate în jur de 65 Hrc. ) poate fi considerat cel mai bun ! De departe nici unul prezentat în articol nu îndeplinește aceste criterii .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button

Am detectat adblock

Inchide adblock te rog