Utilizarea de aeroterma este convenabila din mai multe privinte; Sunt ideale pentru apartamentele de bloc, mai ales atunci cand regiile de furnizare cu agent termic intarzie furnizarea cu energie termica. Eficienta energetica este foarte aproape de 100%, insa coeficientul de performanta (c.o.p) este de 1:1, adica pentru fiecare kilowat de energie consumat va elibera un kilowat de caldura disipata.
Varietatea in functie de marime, design si stiluri ale aerotermelor este foarte larga. Multe din ele vin la pachet cu telecomenzi si programari din telecomenzi fara fir.
Cand vine vorba de alegerea de cumparare a aerotermei, intrebarile difera de la caz la caz – pot incalzi o camera sau o suprafata cu o aeroterma buna? Cat de mult consuma aeroterma?
Sa vedem in cativa pasi cum putem raspunde intrebarilor:
Pasul 1 – Tipul Aerotermei
Acesta este primul factor pe care trebuie sa il decideti, alegerea unui tip de aeroterme.
Sunt foarte multe stiluri si de caracteristici ale aerotermelor, insa sunt trei tipuri de aeroterme:
- Aeroterma cu caldura prin convectie
- Aeroterma cu caldura radianta
- Aeroterma cu caldura imprastiata prin ventilator activ
Aeroterma prin convectie
Are avantajul ca incalzeste foarte uniform camera, caldura se distribuie treptat si convectia este facuta dupa legile termodinamice. Dezavantajul vine pe partea de rapiditatea incalzirii incaperilor, acestea degaja caldura mult mai incet.
Aeroterma radianta
Este ideala pentru incaperile mai mici, acestea au un timp de incalzire mult mai scurta comparativa cu aerotermele prin convectie.
Aeroterma cu ventilator activ
Tehnic este similara cu aerotermele prin convectie, insa caldura este distribuita cu ajutorul unui ventilator. Asta va ajuta la incalzirea unei incaperi foarte rapid. Sunt de asemeni ideale si pentru incaperi mai mari. Unele din ele se pot monta pe pereti si au in pachet si o telecomanda fara fir prin care controlati si setati aeroterma de la distanta.
Pasul 2 – Capacitatea de Incalzire
Alegerea pentru cele mai bune aeroterme in functie de spatiul necesar de incalzire. In medie pentru fiecare metru patrat incalzit sunt necesari circa 30w de energie, dar depinde si de nivelul izolatiei a camerei/locuintei. La locuintele fara o izolatie termica buna, acel consum va ajunge peste 100w/mp.
Deci,
Exemplu:
O camera de 20 mp cu izolatie foarte buna termica – are nevoie de circa 600 wati/20mp de energie al aerotermei.
Pentru aceeasi camera de 20 mp fara izolatie termica, consumul se poate usor tripla sau chiar mai mult, asadar, necesarul poate duce spre 1800 wati/20mp, mai ales daca suprafetele vitrate ale camerei nu sunt conforme.
Pasul 3 – Eficienta Energetica Aeroterma
Daca esti interesat de eficienta energetica, pentru a incerca sa tii un cost cat mai jos pentru energia consumata, este bine sa tii cont de cateva sfaturi de achizitie.
Nu exista un standard de eficienta, dar majoritatea aerotermelor depasesc 90% la eficienta energetica.
Insa C.O.P– ul este de 1 la 1, cum am spus si la inceputul articolului.
Exemplu:
1.000 wati consumati cu eficienta energetica de 100% va elibera caldura disipata de 1.000 wati .
1.000 wati consumati cu eficienta energetica de 90% va elibera caldura disipata de 900 wati.
Diferentele sunt neglijabile, depinde de cablajul aerotermelor, si de eficienta ventilatoarelor.
Singurele solutii pentru a avea un coeficient de energie mai ridicat este sa apelati la pompele de caldura aer-aer, aer-apa, apa-apa. O sa vorbim in alte articole pe www.xtz.ro despre sisteme de incalzire cu coeficient de energie mai mari.
Pasul 4 – Siguranta Utilizarii
Daca nu sunteti foarte atenti cu ele, acestea prezinta risc foarte mare de incendiere a locuintei. In primul rand, trebuie sa va asigurati ca alimentarea cu energie se face printr-o priza conforma pentru un astfel de consumator. Acestea pot atinge un necesar de energie foarte mare, astfel o instalatie electrica neconforma poate cauza suprasolicitarea ei si in final poate duce la incendiere.
Nu va panicati!
Majoritatea aerotermelor au elemente de siguranta incorporate:
- Au incorporat intrerupator automat in cazul in care aeroterma este rasturnata, aceasta se opreste automat
- Au incorporate elemente ceramice pentru a pastra caldura departe de suprafata carcasei.
- Au protectie pentru supra incalzire, un senzor de temperatura va intrerupe alimentarea daca o temperatura anume este depasita.
Pasul 5 – Zgomot Aeroterma
O aeroterma cu ventilatie activa poate fi deranjanta din punctul de vedere al zgomotului produs. O aeroterma cu convectie pasiva poate fi luata in considerare daca zgomotul produs este enervant. Sau un traditional radiator cu ulei.
Sunt si variante de aeroterme cu ventilatie mai silentioase, insa preturile lor urca.
Recomandare cea mai buna aeroterma in 2024
Aeroterma prin Convectie
O solutie foarte buna de aeroterma foarte usor de instalat, cele mai bune solutii pentru incaperi medii. La un apartament de bloc, reuseste sa incalzeasca o sufragerie destul de rapid in treapta maxima de caldura. Si o poate mentine calda pe treapta 1, totul depinde si de izolatia termica.
Pareri PRO aeroterma convectie:
- capacitate mare de incalzire
- silentioasa
- functie Turbo pentru incalzirea mai rapida a camerei
- usurinta utilizare/montare/mobilitate
Pareri CONTRA aeroterma convectie:
- pretul putin maricel
Aeroterma de perete
Cea mai buna alegere pentru cei care vor ceva static, o aeroterma montata pe perete are avantajul de distribuire a caldurii mult mai rapide. Acest model de aeroterma este foarte buna pentru camere mici si medii.
Posibilitatea setarii temperaturii se face incremental, asadar puteti controla cu exactitate temperatura dorita.
Aceasta nu este obligatoriu sa fie montata pe perete, puteti sa o montati pe orice suprafata solida plana, cu conditia sa nu obtureze ventilatia aerotermei.
Pareri PRO aeroterma de perete:
- puteti eficientiza cat timp sta pornita in functie de temperatura aleasa
- carcasa ramane rece, datorita ceramicii.
- aria de selectie a temperaturii
- telecomanda
- vine impreuna cu dibluri pentru montajul pe perete
- suprafete mici si medii de incalzit
- incalzire foarte rapida a camerei
Pareri CONTRA aeroterma de perete:
- necesita unelte suplimentare pentru montajul pe perete
- limitarea locatiei de montaj pe perete (este necesara o priza in apropiere)
- zgomotoasa
Aeroterma ieftina
O recomandare de aeroterma ieftina si buna pentru camerele mici. Nu cred ca se poate o solutie mai rapida si ieftina pentru incalzirea unui dormitor. Pretul ieftin o recomanda ca solutie de incalzire rapida a camerei.
Nu este cea mai ieftina aeroterma, insa este cu element de incalzire ceramic, astfel riscul de a incinta carcasa este redus. Este compacta si usor de mutat.
Pareri PRO aeroterma ieftina:
- este compacta
- ieftina
- are elementul de incalzire ceramic
- ventilatie rapida
Pareri CONTRA aeroterma ieftina:
- capacitate mica de incalzire, mai ales daca dormitorul nu este anvelopat termic
- zgomotoasa